SAM TISDALL

INFO@SAMTISDALL.CO.UK

Studio B, 11 Bell Yard Mews, 175 Bermondsey Street, London. SE1 3TN

We are excited to be working in Cambridge on interesting proposals for a picturesque cottage. Along with other alterations we are proposing a front extension to form a new study room with a vaulted roof, in (accidental) homage to a nearby house designed by Mole Architects. The room defines a new front entrance to the house whilst also respecting it’s original simple form.

Cambridge cottage

January 2016

We are awaiting tender returns for a two storey rear extension to a house in Highgate. The design is deceptively simple, with a cantilevered section of roof above high quality sliding, pivot and fixed glazing on the ground floor. This encloses a sunken area with heated concrete seating which is positioned to catch the sun throughout the morning. Externally the proposal is clad with black stained cedar cladding and black windows with views from first floor rooms over a green roof.

Stepping house in Highgate

November, 2015

Having received planning permission for a new basement we are now moving towards tender for the complete reconfiguration of a terraced house in SW1. The proposal includes a staircase that links the 5 floors of accommodation which mediates between the traditional upper stories and the more modern lower floors. This is left open plan where possible and when combined with a double height space between the upper and lower ground levels, creates a feeling of space within a compact house. The basement was approved under new RBKC planning rules brought in in 2015, that are in part, designed to minimise disturbance to neighbours. We are also pleased to be working with structure workshop for the first time.

Chelsea basement

September, 2015

We are pleased to be working with Seed Landscape Design, on sketch proposals to reconfigure two listed cottages in Hedgerley, a small village just outside the M25. The site, originally a brickworks, has a rich history which has effected both the buildings and undulating landscape they sit within. The two cottages have been joined together by various ill-conceived extensions and alterations, with much of their charm hidden. The scheme replaces the additions with a third cottage, and new bronze elements that connect and rationalise the plan to form a coherent single house. These bronze elements include a glazed colonnade which defines a new entrance courtyard and a new living area and master bedroom which sit discreetly alongside the cottages, and enjoy views over the garden to a lake which originally collected drinking water for the village.

Old Keepers

March 2015

Work is just about to start on an unusual studio flat in a converted victorian church in Queens Park. Arranged on two floors with the top floor enclosed by the impressive timber structure of the church’s apse, the scheme installs a new solid timber staircase which opens up the lower living space to the roof structure. Wainscotting is set against the original red brickwork of the church and the tops of stained glass windows. Other features are exposed in the kitchen and bathroom to create a comfortable and quirky pied-à-terre.

Simon Court

February 2015

A project in the rear garden of an existing house, set within the South Downs national park on the outskirts of Midhurst. The scheme referenced the local vernacular of black timber barns, which are often arranged alongside other agricultural buildings around informal yards. The proposal was designed as two interlocking volumes which are economical to construct from SIPS panels.  The smaller brick clad element contains the living spaces which extended up to ridge height, whilst bedrooms are arranged in the larger volume which is clad with timber. The two buildings form an L-shape which wraps around a protected south facing garden. The design whilst “planner friendly” and in keeping with the surrounding area also avoids the pastiche of typical developer schemes.

Fourwinds development

January 2015

We had fun putting together an expression of interest with How About Studio,  for the ‘Ask an expert area’ competition organised by the RIBA. The brief asked for a temporary structure as part of the ever popular Grand Designs exhibition where the public can obtain free advice to help with their own project. Our early ideas were based on the idea of an eclectic house in the process of being built.

Ask an expert

January 2015

Work has completed on a small extension to a Grade II listed house in Haggerston. A simple addition which uses W20 galvanised steel doors and windows, with a single roof light to one side of the space set into a green roof.  The stone floor continues outside to form a sunken terrace with seating on two sides. The stone wraps up the external walls to form the illusion of a solid stone base to the external walls which are built from reclaimed brickwork.

Mid century style in Haggerston

January 2015

We had a recent flurry of interest in Dorset Road. As well as over 500 visitors during open house we were also interviewed by Dezeen about how we approached the design. The article can be read here.

Dorset Road in Dezeen, Arch daily and Italian Elle Decor

September 2014

We have recently completed work to a house by Kennington Park in South London. The project included converting the old kitchen into a library space with new parquet flooring and a bench seat to sit on whilst surrounded by books. The alterations also involved reintegrating a basement granny flat back into the main house by creating a new kitchen with adjoining sunken terrace.

Kennington Library

September 2014

We have two projects in this years Open House on the 20th and 21st September- a really great event with 100’s of buildings open to the public across London. On Saturday Park Road, Chiswick  (LB Hounslow) is open, and on Sunday Dorset Road, Alexandra Palace (LB Haringey). Sam will be available at both buildings- please come and visit.

Open House 2014

August 2014

We have just completed the refurbishment of a large house just off the High Road. The clients bought the house from a developer in the middle of construction work and we adapted and improved the plans to suit them.

Chiswick Refurb

June 2014

We’ve moved office to a mews just off Bermondsey Street.

Our new address is:

Studio B, 11 Bell Yard Mews, 175 Bermondsey Street, London. SE1 3TN

Office Move

June 2014

Sam Tisdall Architects, in collaboration with Mill & Jones, have been working with Hallfield School to create a new reading room for their historic Denys Lasdun designed building. The design is inspired by Lasdun’s original design metaphor as a place for growth and development, leading to a plan in which a string of leaf-like classrooms branch off a meandering corridor ‘stalk’. In the new reading room, leaf patterned screens surround an enclosed reading area, creating a sheltered arbour for individual reading and study.

Reading Room for Hallfield School

May 2014

We were delighted that Dorset road was one of 5 new houses showcased in The Architects Journal. See the article here.

AJ 5 houses by 5 practices

December 2013

We have completed work updating a townhouse in Wandsworth. As well as other alterations the bathroom was completely re-planned with a large roof light over a freestanding bath, giving views of the sky.

Looking at the sky

November 2013

We are delighted to have completed work to Harmony Hall, a multi-cultural family centre just off Walthamstow High Street. The centre has now re-opened with improved disabled access, additional toilets and a new foyer and gallery space. A bench installed provides a much needed meeting point outside the main hall, as well as the balustrade to a disabled ramp and a surface for signage, CNC cut from birch plywood. http://harmonyhall.org.uk

Harmony Hall

October 2013

We are delighted that Dorset Road is part of Open House London, a great event that allows the general public to visit a huge range of buildings that are otherwise hidden from view. Sam will be on hand to talk to visitors on Sunday 22nd September so please come along. Please click here for info.

Open House London

September 2013

We worked on proposals for a new build suburban villa in the Chalfonts. The proposal replaced a bungalow on a backland plot surrounded by neighbours, and the proposal was designed to minimise overlooking with inward looking dormer windows.

Chalfont Villa

August 2013

We were pleased that an article in The Times property section, Bricks and Mortar,  used  Dorset Road  as an example of how to maximise natural light. The article ended with a quote from Sam: ‘We’re able now to install amazing large bits of glass in homes, something that was impossible 100 years ago. Its about views to the garden and the relationship to outside. Making the most of natural light should be top of everyone’s list. It can completely transform a home making spaces feel larger and lifting your mood. It is one of the most powerful tools an architect has at his disposal’.

Sam quoted in ‘The Times’

July 2013

Here is a picture of a chair made for Tabitha (aged 3 and a half). This is constructed from 12mm and 6mm birch plywood components, which slot together and are fixed by a single screw.

One screw chair

May 2013

We have started work on a new project in Tufnell Park and are looking forward to starting on site this summer. The project will use frameless glazing and stainless steel mesh and polished concrete tiles, alongside the existing palette of london stock bricks and painted timber sash windows.

Huddleston Road

May 2013

We have a new practice brochure which includes various projects completed over the past few years. Thanks to Michiel for the graphic design. http://michielvanwijngaarden.com/

Brochure

May 2013

Dorset Road is complete and the clients have moved into their new home. It includes a tall lightwell above the stairs clad with a band of tongue and groove boards at first floor level. Pictures coming soon.

Dorset Road complete

April 2013

The project run in collaboration with Studio Carver, is approaching practical completion. Here is a quick snap of the rear elevation which uses glazed bricks with a standing seam zinc roof.

Cranbourne Road close to completion

March 2013

We have just installed a new alternate tread staircase, made from CNC cut birch plywood as a kit of parts which slotted together on site (with only one small alteration!). It is about  half the length of a normal staircase, each tread has a number cut into its surface and it doubles as a bookshelf.

A new staircase at home

January 2013

We have just secured planning permission for the extension of two semi-detached houses in the Grove Park Conservation area in Chiswick. The joint application has allowed the clients to maximise the development possibilities whilst satisfying the restrictive demands of the planners. The proposal adds a modern two storey extension to a pair of 30’s semis with a projecting bay at first floor level. We are now moving towards formal tender and start on site.

Chiswick Planning

October 2012

Cranbourne Road is on site with the building stripped and roof removed and excavation of the basement almost complete.

Cranbourne Road on site

October 2012

Dorset Road is now well under way on site with scaffolding and a tin hat over the site. The main Oak beam supporting the first floor has been installed and the exposed rafters are in position and give some idea of the living spaces.

Dorset Road up to first floor

October 2012

Here is a quick shot of the living room at Queens Gate Place. Photos of the whole job coming soon.

Queens Gate Place complete

November 2012