SAM TISDALL

INFO@SAMTISDALL.CO.UK

Studio B, 11 Bell Yard Mews, 175 Bermondsey Street, London. SE1 3TN

PARK ROAD, CHISWICK
2011,  PRIVATE

A striking remodelling of a 1920s house with excellent environmental credentials.

Commissioned by a couple who wanted to make the most of their 1920s house and garden, the project radically extends and re-configures the house. The brief was primarily to open up the small-scale segregated living spaces to the garden with a bold extension, whilst also retaining some of the charm of the existing building.

In response, we developed a rear and side addition clad with glass reinforced concrete panels which were light-weight and could be manufactured to specific colours and sizes. Over 120 panels were used in a vertical pattern becoming lighter towards the sky, and carefully arranged to fit with bespoke European oak windows and sliding doors. To the rear these form a striking new element, whilst from the street just a glimpse can be seen behind a high white wall to the side of the house.

Internally, a new kitchen and extended living room form a spacious ‘S’ shaped space, with large triple sliding doors opening to a decked area with a concrete BBQ alongside.  The floor of the kitchen is covered with yellow, white and grey tiles in a bespoke tessellated pattern, hiding an electric hatch opening to a wine cellar below. In the living room the existing pine parquet floor was extended into the new space. Upstairs a frameless glass box floods the circulation corridor with light and links to a new bedroom, dressing room and bathroom with its own timber clad secret terrace.

The environmental strategy for the project, significantly increasing the energy efficiency of the house.  The glass box contributes by acting as a solar collector, with hot air distributed throughout the house by a heat recovery system. Solar water heating and photovoltaic panels were installed and a recycled water tank placed in the old cellar provides water for the garden.  Insulation was specified to be more than 20% above regulations.

At the bottom of the garden is an intriguing shed which is faced with polished stainless steel to reflect the greenery.  It is built from roof joists, partition studs and old roof boards which would otherwise have been thrown away.

In collaboration with Ramses Frederickx.

SIM-feat

Simon Court, Queens Park
2015
PRIVATE

An unusual flat within the apse of a Victorian church.

DOR-feat

Dorset Road, Alexandra Palace
2012
PRIVATE

A new build house at the end of a terrace of Victorian railway cottages.

PAR-feat

PARK ROAD, CHISWICK
2011
PRIVATE

A striking remodelling of a 1920s house with excellent
environmental credentials.

HUD-feat

Huddleston Road, Tufnell Park
2014
PRIVATE

A rear addition conceived as a classical white frame, supporting a brick upper storey.

PEA-feat

Palmers garages, Archway
2013
COMPETITION

Peabody Trust competition entry proposing 8 flats around an intimate courtyard.

CAR-feat

Carthew Road, Hammersmith
2014
PRIVATE

Alterations to a Victorian cottage with a new oak staircase and mezzanine loft space.

Neth-feat

Netheravon Road, Chiswick
2014
PRIVATE

Complete refurbishment and extension of a grand west London Edwardian house.

Bermondsey table

Furniture

We take commissions for furniture and pieces can be designed and made to individual requirements.

PBS-feat

Pleasure Boat Tower
2013
COMMERCIAL

A sixteen-story canalside residential tower as part of the regeneration of Alperton

8ST cranbury rd

Cranbourne Road, Parsons Green
2012
PRIVATE

Zinc extension and remodelling of a victorian terrace

QGP-feat

Queen’s Gate Place, Kensington
2012
PRIVATE

The redevelopment of the top two floors of a grade II listed Regency townhouse.

ELMS-feat

ELMS ROAD, CLAPHAM
2011
PRIVATE

A two storey extension to a substantial Victorian terraced house.

UNIT-feat

Unit, Soho
2007
COMMERCIAL

The conversion of two 6 storey Georgian town houses into high-tech editing suites.

DOV-feat

Dover Street, Mayfair
2009
COMMERCIAL

The extension and conversion of a 5 storey Georgian building into a retail and art gallery space.

SHA-feat

Shacklewell School, Hackney
2008
PROJECTS

A new entrance, foyer and staff room for a primary school in Hackney.

KEW-feat

House on the green, Kew
2013
PRIVATE

Alterations to a grade II listed house on Kew Green.