Park Road

A bold re-modeling within a conservation area with excellent environmental credentials

The scheme re-orientates the living spaces of the house towards the rear garden with a bold extension, clad with concrete panels.

The project extends and remodels a 1920s house in the Grove Park conservation area in Chiswick. The house benefitted from a lovely rear garden with mature magnolia tree with the Chiswick house gardens behind. The existing house did little to take advantage of this tranquil and green outlook which is a real oasis away from the hustle and bustle of the city.

The strategy was to demolish the existing two storey rear addition which was cramped and which blocked views from the main living space, and replace with a new extension with significant areas of glass. Externally the extension was carefully detailed and clad with glass-reinforced concrete (GRC) panels with oak windows and doors. GRC is a lightweight material which can be manufactured to precise colours and sizes and over 120 panels form a vertical pattern becoming lighter towards the sky all arranged around large windows and sliding doors. The panels form a striking new element in the garden, whilst from the street just a glimpse can be seen to the side of the existing house, a strategy that was important given the location in a conservation area.

Internally, the new kitchen and extended living room form a spacious ‘S’ shape, with large triple sliding doors opening to a decked area alongside the main mass of the extension. The floor of the kitchen is a bespoke tessellated pattern of yellow, white and grey tiles, hiding an electric hatch to a wine cellar below. In the living room the original 1920s pine parquet floor was retained and repaired.

Upstairs, a frameless glass box floods the existing circulation corridor with light and provides views over a green roof to the garden. This links the new master bedroom, dressing room and bathroom to the main house.

The project significantly increases the energy efficiency of the house. The glass box acts as a solar collector, with hot air distributed throughout the house by a heat recovery system. Solar water heating reduces hot water heating requirements and photovoltaic panels reduce electricity consumption and feeds back excess electricity to to the grid. A recycled water tank was placed in the old cellar and provides water for the garden. Insulation was specified to be more than 20% above regulations.

In collaboration with Ramses Frederickx.

Architects Journal

Evening Standard, Homes and Property

Sustain Magazine

Self Build and Design

Grand Designs Magazine

  • March, 2012

Home Building and Renovating

  • July, 2013