Baldock Way

A complete re-organisation including the addition of a sculptural timber clad study

The house sits within a picturesque 1920s estate of small un-pretentious houses to the south of Cambridge city centre. The house is one of a pair of semi-detached houses which are set back from its neighbours, creating a generous front garden. This allowed space for a new carefully detailed study room, effectively a front extension, with the walls and sloping roof clad in cedar boards. It was designed to be distinctive but sympathetic to the original building with an asymmetrical roof extending up to meet the plain tile roof of the existing house. A corner glazed window faces the street and the front door now repositioned alongside, with a simple metal canopy fixed above.

Internally a much larger entrance hall was formed by combining the narrow hall and the old study. This completely alters the sense of scale of the house and provides the breathing space for a new stair to replace the narrow and steeply winding original. This is made from solid Douglas Fir floorboards, with a blackened mild steel handrail. The stair extends up to a new loft with the landing bridging across the stair void to link a bedroom on one side, to a shower room on the other.

To the rear of the house, a poorly built extension was reconfigured and extended up, to provide a kitchen and dining space on ground and two new bathrooms on first. This is also clad in cedar with flat roofs and carefully placed rooflights and windows.

Throughout the house there is a calm atmosphere with lye and white oiled Douglas fir floors and light tones chosen for walls. Tongue and groove panelling is used in the study, bathrooms and to the side of the staircase. Everywhere there is a focus on daylight.

Press

  • Enki Magazine, 2018